ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ



ΤΟ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗ ΚΥΗΣΗ;!
(Όχι, ΔΕΝ είμαι γιατρός)
UPDATE του προ-προηγούμενου post.


Ολόκληρη η προηγούμενη εβδομάδα ήταν για μένα αποκαλυπτική & εξαιρετικά ωφέλιμη! Ενώ ήμουν σε μια φάση της ζωής μου που, όπως θα διαβάσατε & στο προ-προηγούμενο post μου, ήμουν κατά-πελαγωμένη (& συγχωρήστε μου τη λεξηπλασία μα είναι πραγματικά η μόνη λέξη που αποδίδει ρεαλιστικά την κατάστασή μου) εξαιτίας του άγχους μου για την έκβαση & αυτής της εγκυμοσύνης μου (μετά από 4 παλίνδρομες κυήσεις) ξαφνικά όλα άλλαξαν!
Καταρχήν γιατί με το που έγραψα το συγκεκριμένο post & εξέφρασα δημόσια τα συναισθήματά μου, τη φοβία μου για το θέμα, τη μεγάλη μου ανησυχία, αμέσως ήταν κατά κάποιο τρόπο σα να «ξόρκισα τους δαίμονές μου»! Και μόνο από αυτή τη δημόσια κατάθεση του άγχους μου ήταν ξαφνικά σα να χτύπησα στη ρίζα της την αιτία που μου το προκαλούσε. Είναι πολύ σημαντικό βήμα στην ψυχολογία εξάλλου η «εξαγωγή» από μέσα μας των όσων μας αγχώνουν.
Έπειτα, πήρα από σας τόσο ενδιαφέρον, αγάπη, θάρρος & αισιοδοξία (με τα σχόλια αλλά & με τα emails που μου στείλατε) που ένιωσα πως πραγματικά σ΄αυτό δεν είμαι καθόλου μόνη, αφού πολλές από σας τις e-φίλες μου έχετε περάσει παλίνδρομες κυήσεις (η ανομολόγητη μάστιγα της εποχής μας;) τις οποίες μου εξομολογείστε για να με κάνετε να νιώσω καλύτερα & σας ευχαριστώ θερμά. Άλλη μια φορά που μου αποδεικνύεται πόσο αληθινή & ουσιαστική μπορεί να είναι η «ηλεκτρονική» (e) φιλία!!! Το μόνο που μπορώ να πω είναι απλά ΣΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Αφού λοιπόν άρχισα καταρχήν να αισθάνομαι πιο θετική στην αντιμετώπιση του όλου θέματος, σκέφτηκα να ψάξω γενικά στο διαδίκτυο για οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσα να συλλέξω σχετικά με τις παλίνδρομες κυήσεις! Το είχα κάνει & παλιότερα βέβαια αυτό, αλλά πιθανότατα τότε δεν υπήρχαν ακόμη στην ιατρική κοινότητα τόσα δεδομένα, μελέτες & έρευνες σχετικά με το θέμα, ενώ τώρα ειλικρινά στάθηκα τυχερή! Βρήκα αρχικά σε ένα forum ιατρικού-γυναικολογικού περιεχομένου
http://experts.pathfinder.gr/index.php?view=12&question_id=30996 την καταπληκτική για μένα απάντηση ενός γυναικολόγου σε μια κοπέλα που τον ρωτούσε μετά από μια παλίνδρομη πανικόβλητη (όπως ήμουν κι εγώ) τι πρέπει να προσέξει για να μην «ξαναπάθει» παλινδρόμηση στην εγκυμοσύνη της: της εξηγεί λοιπόν ο σοφός αυτός άνθρωπος πως συνήθως οι παλίνδρομες οφείλονται σε χρωμοσωμιακές ανωμαλίες των εμβρύων & της συνιστά να παίρνει καθημερινά 10-15mg φολικού οξέος πριν ακόμη ξαναμείνει έγκυος, το διάστημα που θα επεδίωκε να συλλάβει & οπωσδήποτε από την αρχή της κύησης!

Αυτό για μένα σαν πληροφορία υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντική! Πράγματι (όπως έγραψα & σε σχόλιό μου στον φίλο Αθεόφοβο σε εκείνο το post) στην 4η δική μου παλινδρόμηση, ο γιατρός μου με είχε συμβουλεύσει να κάναμε απόξεση παρότι δε χρειαζόταν αφού ήμουν ακόμη μόλις 5 εβδομάδων έγκυος, για να στέλναμε τους διάφορους ιστούς του νεκρού πια εμβρύου για ιστολογικές εξετάσεις. Το είχαμε κάνει & τα αποτελέσματα των εξετάσεων μας είχαν δείξει πως πράγματι υπήρχε τριχρωμία (ένα είδος γενετικής ανωμαλίας) στο χρωμόσωμα 13 (δλδ το έμβρυο εάν ζούσε θα είχε μια πάθηση πιό βαρειά από το σύνδρομο Down). Και φυσικά παρότι είχα τρομάξει με τη διάγνωση αυτή, ωστόσο είχα καταλήξει στο ανακουφιστικό τότε για την ψυχολογία μου συμπέρασμα πως τουλάχιστον ήταν καλύτερα που παλινδρόμησε…
Έρχεται λοιπόν τώρα αυτός ο γιατρός με την απάντησή του στο forum να μου δώσει μια πιθανή εξήγηση, μια αιτία! Και συνειδητοποιώ πως αυτό ήταν που με τρέλαινε! Το να μην ξέρω το «γιατί» με άγχωνε ιδιαίτερα, αφού έτσι δεν μπορούσα να προφυλαχθώ από τίποτε κατά την επόμενη κύηση. Έφτιαχνα δε –όπως ήταν αναμενόμενο- με το μυαλό μου χίλια-δυό ακραία σενάρια για το τι μπορεί να ευθύνονταν: το τσιγάρο, τα χημικά της ατμόσφαιρας που αναπνέουμε, τα μανό(!), τις βαφές μαλλιών, τα καλλυντικά μου (που δεν είναι φυτικά), τη συσκευή που η πετικιουρίστα μου έκανε ποδόλουτρο (& έπαψα να πηγαίνω για αρκετό καιρό!), το κινητό μου, την ακτινοβολία των ηλεκτρονικών υπολογιστών (αφού & λόγω επαγγέλματος είμαι όλη μέρα σε τέτοιο περιβάλλον), το φούρνο μικροκυμάτων(παρεπιπτόντως: πράγματι οι έγκυες δεν πρέπει να πλησιάζουν όταν λειτουργεί σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου), τα απορρυπαντικά, τα ασύρματα τηλέφωνα του σπιτιού(τα αντικατέστησα πάλι με καλωδιακά), τα ασύρματα δίκτυα όχι μόνο τα δικά μας μα & των γειτόνων (έχετε αναρωτηθεί πόσο επιβλαβή μπορεί να είναι για την υγεία όλων μας αλλά & πόσοι άλλοι εκτός από εσάς έχουν στη γειτονιά σας;), μέχρι & το μολυσμένο νερό που πίνουμε (πήγα & πήρα ψυγείο «ντουλάπα» που συνδέεται απευθείας με την παροχή ύδρευσης & φιλτράρει το νερό με ένα πολύ αξιόπιστο φίλτρο!)… Αλλά πάντοτε επαναλαμβανόταν η ίδια πονεμένη ιστορία: 4 ολόκληρες φορές οι εγκυμοσύνες μου παλινδρόμησαν. Πολύς καιρός & πολύ ταλαιπωρία κι ακόμη πιο πολύ στεναχώρια…
Ξεκινώ λοιπόν να ψάχνω πιο προσεκτικά στο net αυτή τη φορά για «έλλειψη φολικού οξέως»! Και βρίσκω πως πράγματι η έλλειψη του τόσο σημαντικού αυτού στοιχείου στον οργανισμό μας & ειδικά στις έγκυες προκαλεί μεγάλο αριθμό δυσπλασιών & ανωμαλιών στα έμβρυα, πως ειδικά κατά την κύηση ο γυναικείος οργανισμός έχει ανάγκη περίπου 400μικρογραμμαρίων φολικού οξέως την ημέρα (εξαιρετικά δύσκολο να ληφθεί αυτό το μέγεθος μόνο από τη διατροφή μας) & πολλές άλλες χρησιμότατες πληροφορίες των οποίων τα links θα παραθέσω στο τέλος του post μου, ώστε να μπορεί ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η να τα διαβάσει ιδίοις όμασι*. Πάντως η ουσία είναι πως ο ρόλος αυτής της "βιταμίνης" είναι ακριβώς να προφυλάσσει τους ανθρώπινους οργανισμούς (& τα έμβρυα) από δυσπλασίες αφού ουσιαστικά αναπλάθει τα σημεία του DNA μας τα οποία αρχίζουν να αλλοιώνονται από χίλιες-δύο καταστροφικές επιδράσεις (π.χ. συντηρητικά των τροφών που καταναλώνουμε, τοξικά, χημικά, κ.λ.π.).
Κι αρχίζω πια έπειτα κι απ΄αυτή την ανακάλυψη να σκέπτομαι το δικό μου ιατρικό ιστορικό: από 14 ετών γνωρίζω πως έχω έλλειψη σιδήρου & φολικού οξέως, κατά καιρούς όλη μου σχεδόν τη ζωή παίρνω θεραπείες σε μορφή βιταμινών. Ένα χρόνο πριν μείνω έγκυος στην κορούλα μου (η οποία Δόξα τω Θεώ είναι τώρα 2,5 χρονών & υγιέστατη) είχα ξεκινήσει ακριβώς μια τέτοια θεραπεία! Αυτό κι αν ήταν για μένα ανακάλυψη! Οπότε έτσι εξηγείται ωραιότατα & ιατρικά το ότι εκείνη η εγκυμοσύνη πήγε περίφημα! Αφού τότε ο οργανισμός μου είχε ανακάμψει από τη θεραπεία & οι «αποθήκες» του σε φολικό οξύ ήταν πλήρεις!
Κι έρχομαι στο καλύτερο: εδώ & ακριβώς ένα μήνα παίρνω πάλι φολικό οξύ (αμπούλες Fysiofol* των 15mg) καθημερινά γιατί ξυπνούσα το πρωί κι ένιωθα έντονη κόπωση σα να μην είχα ξεκουραστεί καθόλου το βράδυ, οπότε αφού γνώριζα πως ανέκαθεν είχα πρόβλημα με την έλλειψη σιδήρου & φολικού οξέως, σκέφτηκα αμέσως να αρχίσω τη χρήση του πάλι & το έπραξα. Τότε ήταν που ανακάλυψα & την τωρινή μου εγκυμοσύνη! Ω, μα αυτό για μένα ήταν καταπληκτική διαπίστωση! Επομένως σκέφτηκα πως έχω μεγάλες ελπίδες πια να πάει καλά αυτή η εγκυμοσύνη! Γιατί οκ, μπορεί όταν έμεινα έγκυος (περίπου 2 εβδομάδες δλδ πριν αρχίσω ξανά τη λήψη φολικού οξέως) ο οργανισμός μου να μην ήταν σε καλά επίπεδα όσον αφορά τη στάθμη αυτού, ωστόσο αφού ξεκίνησα σχετικά αμέσως τη λήψη του, μπορεί να πρόλαβα & να μην προκλήθηκαν ακόμη ζημιές στο έμβρυο! [*Fysiofol: φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα που περιέχει πρωτεϊνοηλεκτρικό σίδηρο σε συνδυασμό με φυλλινικό ασβέστιο & χρησιμοποιείται στην πρόληψη της αναιμίας της κύησης]
Έτσι άρχισα σοβαρά να ελπίζω! Να πιστεύω & να ελπίζω πως όλα θα πάνε μια χαρά & θα αποκτήσω σύντομα άλλο ένα (τουλάχιστον) υγιές μωράκι! Αλλά τώρα που ξέρω, σκέπτομαι με μεγάλη ανακούφιση πως κι αν ακόμη δεν πάει καλά τώρα, τουλάχιστον αφού δε θα σταματήσω τη λήψη του τόσο σημαντικού αυτού στοιχείου για τον οργανισμό μου έως ότου ξαναμείνω έγκυος, τότε οπωσδήποτε την επόμενη φορά (που θα έχουν «γεμίσει πια οι αποθήκες μου») θα πάει καλά!!! Και χαίρομαι!
Ξέρω, θα μου πείτε «μα δεν κουράστηκες να μένεις & να ξαναμένεις έγκυος;» Ε λοιπόν, ΟΧΙ δεν κουράστηκα! Ξέρετε τι πείσμα έχω;;; Αφού το θέλω κι αφού ξέρω πόσο μεγάλη υπόθεση είναι το να φέρνεις ένα παιδί-άγγελο στον κόσμο & να το ανατρέφεις, θα το παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις! Κατά τη δική μου ταπεινή άποψη τίποτε δεν αξίζει περισσότερο! Κι αφού το θέλω πραγματικά τόσο πολύ, σίγουρα θα τα καταφέρω!!!
Χθες πήγαμε επιτέλους στον γυναικολόγο μου. Ο σύζυγός μου είχε πολύ μεγάλη αγωνία, ενώ εγώ τον καθησύχαζα πως το μωρό θα ήταν μια χαρά! Δεν είχα καμμία συγκεκριμένη ένδειξη γι΄αυτό, απλά έτσι ένιωθα! Ο φίλος μας & γιατρός μου από την άλλη ήταν απαισιόδοξος, εξαιτίας του ιστορικού μου. Συγκεκριμένα μας είχε πει πως στατιστικά τουλάχιστον, κάθε παλίνδρομη κύηση που βιώνει μια γυναίκα μειώνει κατά 25% τις πιθανότητες να αποκτήσει τελικά αυτή ένα υγιές μωρό… Κι εγώ είχα κάνει –όπως σας έχω ήδη πει- 3 πριν γεννήσω την κόρη μου & μία μετά. Άρα, στατιστικά δεν είχα ήδη καμμία ελπίδα. Και πάντοτε παλινδρομούσαν πριν κλείσω 5 εβδομάδες κύησης, πριν ακόμη «δούμε» στον υπέρηχο την καρδούλα του παιδιού… Έτσι χθες που λογικά ήμουνα στην 7η εβδομάδα θα είχαμε μια 1η ουσιαστική ένδειξη, θετική ή όχι! Και την είχαμε: είδαμε ένα μωράκι τοσοδούλι, μόλις 1,30cm να κινείται συνεχώς, να κινεί τα χεράκια του (ΝΑΙ, έχει ήδη χεράκια!!!), ακούσαμε την καρδούλα του αλλά και την είδαμε!!! Δόξα τω Θεώ (τον όποιο Θεό αφού εγώ πιστεύω πως υπάρχει Θεός αλλά πως δεν μπορεί Αυτός να κάνει …γεωγραφικές εξαιρέσεις, άρα είναι Ένας) το μωρό μου ζει, είναι καλά μέσα στην κοιλίτσα μου, μας χαιρετάει… Ήταν η πιο συγκινητική μέρα της ζωής μου πραγματικά αυτή, πιθανότατα λόγω της μεγάλης μας αγωνίας!
Bέβαια θέλω εδώ να πω στις κυρίες που με διαβάζουν κι αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα παλίνδρομων κυήσεων, πως σαφέστατα δεν ισχυρίζομαι πως είμαι εγώ πιο έξυπνη από τους γιατρούς (εξάλλου κι εμένα, όπως λέω στην αρχή αυτού του post γιατρός σε γυναικολογικό forum μου άνοιξε τα μάτια), ούτε πως ανακάλυψα εγώ τη σίγουρη μέθοδο αντιμετώπισης των παλίνδρομων κυήσεων. Σε καμμία περίπτωση δεν προτρέπω καμμία σας να αμφισβητεί τα λεγόμενα του γιατρού της! Αλλά επειδή κι όλες τις πληροφορίες που βρήκα γιατροί τις δίνουνε & επίσης όλα τα σχετικά γύρω από το συσχετισμό της ελλείψεως του φολικού οξέως στο γυναικείο οργανισμό & των κυήσεων που παλινδρομούν (ακριβώς λόγω της σοφίας της φύσης!) μου φαίνονται εμένα προσωπικά απολύτως λογικά, σκέφτηκα να τα καταθέσω δημόσια, ώστε να βοηθηθούν κι άλλες κοπέλες που βρίσκονται στην ίδια με μένα θέση! Εγώ πάντως τώρα ξέρω! Κι έχω & την απόδειξη της «πετυχημένης» εγκυμοσύνης στην κόρη μου μετά από τυχαία όμως χορήγηση επί ενός χρόνου φολικού οξέως! Στο κάτω-κάτω, ακόμη κι αν ο δικός σας γιατρός δεν ξέρει τα οφέλη στην αρχή της εγκυμοσύνης από τη χορήγηση φολικού οξέως (όπως ο δικός μου), εσείς μπορείτε απλά να το δοκιμάσετε! Αφού ούτως ή άλλως είναι μια απλή βιταμίνη (όπως ο σίδηρος & το ασβέστιο), εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ, πωλείται ελεύθερα στα φαρμακεία & μάλιστα είναι από τα ελαχιστότατα φαρμακευτικά σκευάσματα που στις ενδείξεις του ΔΕΝ γράφει πως είναι επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά αντιθέτως, πως ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ κατά την κύηση!!! Ρωτήστε τον γιατρό σας πριν τη λάβετε!
Φιλιά σε όλους αλλά (κύριοι επιτρέψτε μου σ΄αυτό το post να φανώ λιγάκι άδικη) κυρίως σε όλες!!! Και καλή τύχη εύχομαι σε όσες αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, μέσα από την καρδιά μου!

Και τώρα μερικές σημαντικές επισημάνσεις κι αμέσως μετά τα links που σας υποσχέθηκα:
* Μπορεί να βρείτε ή να ακούσετε αναφορές στο φυλλικό(ή φυλικό) οξύ. Είναι το ίδιο στοιχείο, το φολικό οξύ.
* Προσέξτε όταν το παίρνετε καταρχήν να είστε με άδειο στομάχι κι έπειτα να το παίρνετε καλύτερα μαζί με χυμό ή να πίνετε αμέσως μετά λίγο χυμό. Αποφύγετε να πιείτε μετά τσάι, καφέ ή γάλα γιατί μειώνουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό!
* UPDATE (Ή αλλιώς Τελευταία Ενημέρωση 2012): μέχρι σήμερα (Ιανουάριος 2012) έχω αναφέρει για το φυλικό οξύ σε περισσότερες από 20 κοπέλες που είχαν κι εκείνες αντιμετωπίσει παλινδρομήσεις: ΌΛΕΣ μα ΌΛΕΣ, αφού το συζήτησαν με τους γιατρούς τους -οι οποίοι τις διαβεβαίωσαν πως μόνο καλό θα μπορούσε να κάνει τόσο στις ίδιες όσο & στο έμβρυο η λήψη του- το έλαβαν ανελιπώς καθημερινά για μερικούς μήνες (3-4) πριν ξαναμείνουν έγκυες, συνέχισαν φυσικά κανονικότατα τη λήψη του & κατά την κύηση & ΌΛΕΣ μα ΌΛΕΣ απέκτησαν μωράκια!!!!!!!!!!!!! Δυστυχώς οι περισσότερες δεν μου επιτρέπουν να δημοσιεύσω τα στοιχεία τους, όμως είμαι πλέον απολύτως βέβαιη για την αποτελεσματικότητά του!
* Για να κατανοήσετε πόσο σημαντικό όφελος είναι για τον οργανισμό η λήψη φολικού οξέως, σας λέω πως σε γυναίκες που έκαναν χρόνια λήψη (αλλά πάντοτε στην προτεινόμενη δοσολογία των 10-15mg ημερησίως) παρατηρήθηκε σημαντικότατη θωράκιση του οργανισμού τους απέναντι σε σοβαρές μορφές καρκίνου, όπως καρκίνο του μαστού & καρκίνο του παχέως εντέρου!

  • http://panacea.med.uoa.gr/topic.aspx?id=411



  • http://www.fuego.xan.gr/index.php?tmp=2&pg=2&id=10018&



  • http://www.medlook.net/bali/pregnancy.asp



  • http://www.woman.com.gr/article_detail.asp?node_serial=001001002001&node_id=379&article_id=180



  • http://www.kalogirou.info/modules.php?name=News&file=article&sid=15



  • http://ektrosi.com/archives/64

  • 39 Responses
    1. Ellie Says:

      Είδες που η φύση ξέρει τι κάνει;;; :) Στη θέση σου ούτε κι εγώ θα το έβαζα κάτω, ειδικά αν είχα μια τόσο ισχυρή ένδειξη για το τι μπορεί να πήγαινε στραβά τις άλλες φορές και τι μπορεί να βελτιωθεί τώρα!! Κι επίσης, μου έδωσες μια εξαιρετική χρήσιμη πληροφορία, για το μέλλον, καθότι αναιμική και με έλλειψη σιδήρου από κούνια!


    2. Kwlogria Says:

      Αμάααν!!! Πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες!!! Εύχομαι να πάνε όλα πάρα πολύ καλά κορίτσι μου!! Να είσαι καλά!!!


    3. Ήδη έχεις διαπιστώσει ότι η εγκυμοσύνη σου πηγαίνει μια χαρά και είμαι σίγουρος ότι θα πάει καλά ως το τέλος.
      Αυτό δεν είναι υπό τύπον ευχής αλλά βασίζεται σε ένα απλό και αδιαμφισβήτητο γεγονός.
      Έχεις ήδη αποκτήσει ένα γερό παιδί. Το γεγονός αυτό λοιπόν και από μόνο του χωρίς κανένα εργαστηριακό έλεγχο λέει ένα πράγμα: ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΕΛΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΑΛΙ ΤΕΛΕΙΑ χαρίζοντας σου ένα γερό και πανέμορφο παιδάκι.
      Απλά σου γράφω μερικές παρατηρήσεις σχετικά με αυτά που έγραψες για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις.
      Όπως και από την προσωπική σου εμπειρία έχεις διαπιστώσει, και όπως σου έχω γράψει και εγώ, το μεγαλύτερο ποσοστό των παλινδρόμων κυήσεων οφείλεται σε συγγενείς διαμαρτίες διαπλάσεως ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ όπως και η χρωματοσωμιακή ανωμαλία που ανέφερες.
      Η έλλειψη του φυλλικού οξέως έχει κατηγορηθεί για ανωμαλίες διαπλάσεως του νευρικού συστήματος αλλά ΟΧΙ για παλίνδρομες κυήσεις.
      Αλλά ακόμα και σε γυναίκες που ΔΕΝ έχουν πάρει φυλλικό οξύ η πιθανότητα, από μεγάλη μελέτη που έχει γίνει σε 23500 γυναίκες, να κάνουν παιδί με μια τέτοια ανωμαλία είναι πάρα πολύ μικρή, δηλαδή 3,3 παιδιά ανά 1000 γυναίκες , ενώ σε αυτές που πήραν είναι ακόμα μικρότερη μόνο 0,9 ανά 1000.
      Οπότε η σύσταση για την λήψη είναι σωστή μεν και αυτή που γράφεις, χωρίς όμως το φυλλικό οξύ να είναι πανάκεια.
      Αυτά στα γράφω γιατί πολλές φορές ο κόσμος διαβάζει κάτι και δεν έχει τις γνώσεις να αξιολογήσει τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος.
      Διαβάζουν μερικοί πχ μια βαρειά παρενέργεια που μπορεί να παρουσιάσει ένα φάρμακο και φοβούνται να το πάρουν γιατί δεν ξέρουν ότι η πιθανότητα να εμφανιστεί αυτή η παρενέργεια είναι σπανιότατη .
      Ακολούθησε λοιπόν τις οδηγίες του μαιευτήρα σου και όλα αυτή τη φορά θα πάνε καλά.


    4. Ellάκι μου, φυσικά & εμπιστεύομαι τη φύση! Ωστόσο, ακριβώς επειδή πλέον ο άνθρωπος τη φύση γενικά την έχει καταδυναστεύσει (ως ένδειξη αυτού σκέψου τη μεγάλη συχνότητα που πλέον εμφανίζονται οι παλίνδρομες κυήσεις, γνωρίζω προσωπικά τουλάχιστον 9 κοπέλες με αντίστοιχη εμπειρία), καλό είναι να παίρνουμε -όσο & όπου μπορούμε- τις προφυλάξεις μας (όπως εγώ τώρα κάνω με το φολικό οξύ, κάτι που μακάρι να το είχα κάνει από την 1η μου εγκυμοσύνη)!
      Όσο για το ότι σε πληροφόρησα για κάτι που πιθανότατα θα χρειαστείς στο μέλλον, ειλικρινά σου εύχομαι από καρδιάς να μην έχεις ποτέ αντίστοιχη εμπειρία. Γιατί είναι πολύ δυσάρεστο να λαχταράς το πρώτο σου παιδάκι, να πηγαίνεις στο 2ο ραντεβού στο γυναικολόγο όπου περιμένεις πως θα ακούσετε & την καρδούλα του & ξαφνικά να ...πέφτεις από τα σύννεφα ακούγοντας πως έχει πεθάνει. Φρίκη είναι!
      Αλλά τέλος πάντων, ευτυχώς που οι γνώσεις του ανθρώπου δεν είναι πεπερασμένες & πλέον & στο θέμα αυτό αρχίζουν να γίνονται σημαντικά βήματα!
      Φιλιά πολλά καλή μου!


    5. Kωλογριούλα μου, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Εσύ βρε ψυχή, συνήρθες; Άντε, γιατί η blogόσφαιρα σε χρειάζεται. Εσύ κορίτσι μου με το γέλιο που μας χαρίζεις, μπορώ με ειλικρίνεια να πω πως επιτελείς λειτούργημα!
      Φιλιά πολλά-πολλά κι εύχομαι αχρείαστες να σου είναι πάντοτε οι πληροφορίες που σας δίνω!


    6. Καλέ μου Αθεόφοβε, μου γράφεις: "Η έλλειψη του φυλλικού οξέως έχει κατηγορηθεί για ανωμαλίες διαπλάσεως του νευρικού συστήματος αλλά ΟΧΙ για παλίνδρομες κυήσεις."
      Kι αναρωτιέμαι τώρα εγώ: οκ, δεν έχει κατηγορηθεί (όχι αποδεδειγμένα τουλάχιστον κι όχι ακόμη) για παλίνδρομες κυήσεις, ωστόσο αφού έχει αποδειχθεί πως συντελεί στην εμφάνιση ανωμαλιών διαπλάσεως του νευρικού συστήματος (& του καρδιαγγειακού νομίζω) & αφού τις περισσότερες παλίνδρομες οι γιατροί δεν γνωρίζουν πού ακριβώς να τις αποδώσουν, τότε γιατί δεν προτείνουν τουλάχιστον στις γυναίκες με ιστορικό παλινδρόμησης να παίρνουν -έστω προληπτικά αφού μόνο καλό μπορεί να τους κάνει- το συγκεκριμένο σκεύασμα, στη σωστή δοσολογία;;;!
      Δεν μιλώ φυσικά για όλους τους γυναικολόγους, αλλά ούτε ο δικός μου μου το πρότεινε, ούτε & οι υπόλοιποι των 9 γνωστών μου γυναικών με αντίστοιχες εμπειρίες που γνωρίζω (το αναφέρω στην απάντησή μου στη φίλη Ellie παραπάνω) οι δικοί τους τους είπαν τίποτε σχετικά... Αυτό εμένα μου φαίνεται αδιανόητο! Και πρόκειται -για τους 3 τουλάχιστον από τους παραπάνω γιατρούς που τους γνωρίζω-(συμπεριλαμβανομένου & του δικού μου) για ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ αξιόλογους επιστήμονες! Δεν είναι αυτή τους η παράλειψη τρομακτική;
      Και σου ξαναλέω πως σαφώς & δεν ισχυρίζομαι πως πρόκειται για πανάκεια που προστατεύει από τις παλίνδρομες, το λέω ξεκάθαρα εξάλλου εδώ: Bέβαια θέλω εδώ να πω στις κυρίες που με διαβάζουν κι αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα παλίνδρομων κυήσεων, πως σαφέστατα δεν ισχυρίζομαι πως είμαι εγώ πιο έξυπνη από τους γιατρούς (εξάλλου κι εμένα, όπως λέω στην αρχή αυτού του post γιατρός σε γυναικολογικό forum μου άνοιξε τα μάτια), ούτε πως ανακάλυψα εγώ τη σίγουρη μέθοδο αντιμετώπισης των παλίνδρομων κυήσεων. Σε καμμία περίπτωση δεν προτρέπω καμμία σας να αμφισβητεί τα λεγόμενα του γιατρού της!
      Ωστόσο καλέ μου, ΌΧΙ, ΔΕΝ ακολουθώ τις οδηγίες του μαιευτήρα μου όπως (σωστά μεν εσύ) με συμβουλεύεις, γιατί πρώτον πλέον δεν μπορώ να τον εμπιστευτώ απόλυτα κι έπειτα γιατί αυτός επιμένει να με προτρέπει (πάλι!) εκτός του ότι δεν μου είπε τίποτε για το φολικό οξύ, να παίρνω καθημερινά Utrogestan, Salospir & να κάνω κι από μια ενεσούλα Innohep στην κοιλιακή χώρα! Μα με ποιό σκεπτικό;;; Αφού 2 φορές που τα ακολούθησα κατά γράμμα όλα αυτά (& ήμουν & συνεχώς ξαπλωμένη όπως επίσης μου συνέστησε) δεν έφεραν το παραμικρό αποτέλεσμα!
      Τέλος πάντων, παρόλα αυτά, εγώ η ίδια σέβομαι πάρα πολύ την ιατρική επιστήμη & κατ΄επέκταση όλους όσους την ασκούν, απλά μου έχει πλέον αποδειχθεί πως σε πολλά σοβαρά θέματα οι γνώσεις τους πολλές φορές παρουσιάζονται τουλάχιστον ανεπαρκείς. Αλλά αυτό το καταλαβαίνω βέβαια, καθώς συνεχώς παρουσιάζονται νέες ασθένειες, επιπλοκές, κ.λ.π.
      Σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πάρα πολύ για το σχόλιο & την ενθάρρυνσή σου πως θα γεννήσω πάλι άλλο ένα γερό μωρό! Κι εγώ έτσι αισθάνομαι καλέ μου!
      Κι εσύ να είσαι καλά & να καμαρώσεις & εγγονάκια(λογικά δεν πρέπει να έχεις) σου εύχομαι!
      Φιλιά πολλά


    7. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι θα πάνε όλα καλά!
      Φιλάκια...


    8. suncitizen Says:

      Γιατί όμως τη λύση να στη δίνουν οι bloggers και όχι οι γιατροί;
      Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που οι συγχρονοι γιατροί εστιάζουν υπερβολικά σε κάτι συγκεκριμένο, αλλά δεν είναι ικανοί να δουν άλλες παραμέτρους.
      Ίσως γιατί έχουν αφεθεί απλά στα μηχανήματα και δεν έχουν ούτε διαίσθηση ούτε συνθετική ικανότητα.


    9. marilia Says:

      Συγχαρητήριααααααααα!!!! Εύχομαι να πάνε όλα καλά μέχρις τέλους και να 'χουμε, σύντομα, ένα νέο μπουμπουλάκι στην μπλογκογειτονιά!!! χι!

      σνουποφιλάκια τόοοοοοοοοοοοοοοοσα! :)


    10. marilia Says:

      Είδες τι παθαίνω, το σνούπι, απ' τη χαρά μου; Μπερδεύω τα πλήκτρα με την ουρά μου! "Μπεμπουλάκι" εννοούσα, παραπάνω! Το κατάλαβες, ε; Διάβασέ του το σωστά, μην αρχίσει από τώρα να μ' αντιπαθεί!


    11. Ηλιαχτιδίτσα μου, ιατρικά δεν ξέρω. Ξέρω, όμως, όπως σου έγραψε και ο αθεόφοβος πως αφού "λειτούργησε" μία φορά σωστά, θα ξαναγίνει.
      (Σημείωση: Τρελλαίνομαι για υπέρηχους. Μου έδιναν μιά σιγουριά, μιά αυτοπεποίθηση σε σχέση με το μωρό... Κάτι που παλιότερα δεν υπήρχε.)
      Όλα, λοιπόν, θα πάνε καλά. Όπως λέει και κάποιος που λατρεύω, "όλα θα είναι καλά γιατί έτσι θέλουμ΄εμείς"
      Φιλιά Γλυκά και Μπλέ Καληνύχτες


    12. Δε φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι με τα ευχάριστα εν τέλει νέα σου. Δοκιμάστηκες, πάλεψες και νίκησες,
      ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ, ΤΟ ΑΞΙΖΕΙΣ ΕΞΑΛΛΟΥ...

      Φιλί και μεγάαααλη Γλαρένια αγκαλιά


    13. Πετυχαίνουμε όταν το θέλουμε. Τα θέλω μας βέλη του στόχου μας.

      Είμαι σίγουρος πως όλα θα πάνε καλά.

      Καλό βράδι.

      vloutis.wordpress.com
      vloutis.blogspot.com


    14. Φίλη ηλιαχτίδα
      Ανακάλυψα το βλογ σου μέσω του φίλου zaphod και μου άρεσε πολύ, ωστε σε έβαλα και λινκ.

      Στο θέμα που γράφεις τώρα, κοίταξα τα βιβλία μου (είμαι γιατρός) και βρήκα οτι όντως η παλίνδρομη κύηση οφείλεται σα χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου. Εφόσον δεν είσαι πάνω από 40, δεν υπάρχει κανένας προφανής παράγοντας κινδύνου (όλα όσα έγραψες για τα κινητά και τα... μανό μπορεί να είναι σωστά, αλλά όχι επιβεβαιωμένα).

      Το φολικό ή φυλικό οξύ είναι απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του οργανισμού και ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Εκτός από το σκεύασμα που ανέφερες, υπάρχει και το Fero-Folic 500 (όχι, δεν κάνω διαφήμηση) που περιέχει και σίδηρο, ενώ χορηγείται προφυλακτικά κατά τη διάρκεια της κύησης. Συζήτησέ το αμα θες με τον γυναικολόγο σου.

      Σου εύχομαι καλή δύναμη και καλή λευτεριά!


    15. Aνεμος Says:

      ΠΟΛΎ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΕ ΒΡΗΚΑ ΕΠΕΙΔΗ Μ ΑΡΕΣΗ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΕΧΩ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ


    16. Stefanos Says:

      αντε με το καλό!!! :D :D
      (Πολύ εγκυμοσύνη πέφτει τριγύρω τελευταία...)
      (μετά το ενάμιση εκατομμύριο γάμους, αρχίσανε και οι εγκυμοσύνες.. αντε του χρόνου τέτοια εποχή θα τρελλαθούμε στο βαφτήσι) :P


    17. Fibi Says:

      Είσαι και πολύ σούπερ και θα γίνεις και πιο σουπερ μαμά ξανά! αν και δεν έχω παιδιά θελω να ξέρω όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτά πριν αποκτήσω και εσύ με διαφώτισες μια χαρά, σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τις γνώσεις σου και όσο είστε εσείς δυνατοί είναι και το μωράκι σας!


    18. maika Says:

      με το καλό , με το καλό !!!
      μέσα απο την καρδιά μου στο εύχομαι και πάλι!!!
      ;0)))


    19. Χαρά Says:

      νομίζω ότι στο χρωστάει η φύση αυτό. το θέλεις πολύ. γιατί να το βάλεις κάτω. με το καλό να δούμε τις πρώτες φωτογραφίες από το κεφαλάκι του. ο πατέρας μου είναι γυναικολόγος και συχνά υπάρχουν πάνω στο γραφείο του υπερηχογραφήματα. είναι πολύ όμορφο το πως δημιουργείται και αναπτύσσεται ένα μωρό.
      με το καλό!


    20. ελπίζω όλα να πηγαίνουν πολύ καλά......

      φιλάκια!


    21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    22. Αυτή η σιγουριά είναι που με γεμίζει κι εμένα δύναμη, Άσκαρ μας!


    23. Aκριβώς η ίδια απορία ταλανίζει κι εμένα τώρα καλέ μου Suncitizen... Γιατί να βρω όλα αυτά τα τόσο ενδιαφέροντα στοιχεία για το φολικό οξύ στο Internet, ενώ ο γιατρός μου, ο οποίος όφειλε κιόλας να μου τα πει & να με καθοδηγήσει στη λήψη του, τόσο καιρό τώρα, αλλά & στο παρελθόν σε άλλες 4 παλίνδρομες κυήσεις, δεν μου είπε τίποτε... Φρίκη!


    24. Marilia μας, γλυκό σνουπάκι Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πραγματικά! Κι απ΄τις δικές σας χαρές!!!
      Φιλάκια


    25. "όλα θα είναι καλά γιατί έτσι θέλουμ΄εμείς" !!!
      Συμφωνώ απόλυτα! Να είσαι καλά κι εσύ κι όλοι όσοι αγαπάς γλυκιά & μπλε μας Bluesmartoulis!


    26. Έχω ...μέλλον βέβαια ακόμη (μόλις 9 εβδομάδων είμαι), αλλά νομίζω πως έχει γίνει μια καλή αρχή αυτή τη φορά! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ καλή μου Φύρδην-μίγδην, να είσαι καλά!


    27. Πετυχαίνουμε όταν το θέλουμε. Τα θέλω μας βέλη του στόχου μας.
      !!! Υπέροχα θετική ενέργεια αναβλύζει από τη φράση σου καλέ μου Κώστα! Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ μέσα από την καρδιά μου!


    28. Να είσαι καλά Ανορθόδοξέ μου, Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολύ & για τη συμβουλή του σκευάσματος που περιέχει ταυτόχρονα & σίδηρο (χρησιμότατο για τη δική μου περίπτωση)! Όντως, θα το ρωτήσω το γιατρό μου σε μερικές μέρες που θα πάω πάλι & κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα παίρνω πια. Αν & όπως είπα & στο φίλο Αθεόφοβο παραπάνω πλέον δεν μπορώ να έχω στο γιατρό μου απόλυτη εμπιστοσύνη, ωστόσο, εξακολουθώ να σέβομαι τις γνώσεις του, οπότε δε θα παραλείψω να τον συμβουλευθώ. Θα τα λέμε,
      Να είσαι καλά!


    29. Να είσαι καλά anemos5, EYXAΡΙΣΤΩ!


    30. Estarian μου, εγώ πάντως δεν παντρεύτηκα πρόσφατα(2004), άρα δε συγκαταλέγομαι στους τόσους που ξαφνικά αποφάσισαν να παντρευτούν & να τεκνοποιήσουν... Λες να φταίει η κρίση στην οικονομία που όλοι το ρίχνουν ξαφνικά την οικογένεια;!
      ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πάντως για τις ευχές! Άντε βρε, & απ΄τις δικές σου πια χαρές!!!


    31. Estarian, σε φαντάζομαι τώρα να ...φτύνεις τον κόρφο σου! :D


    32. Nα είσαι καλά Fibούλα μου, Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολύ! Μπορεί να είσαι μικρή ακόμη, εγώ πάντως σου εύχομαι τα καλύτερα & στον τομέα σύζυγος-οικογένεια! Φιλάκια


    33. Μικαέλα μου, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολύ, & εσύ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΑ για την ονομαστική σου εορτή προχτές!
      Φιλάκια


    34. Χαρά μου, να είσαι κι εσύ καλά, Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολύ για την ενθάρρυνση! Όντως, είναι μοναδικά συγκινητική ιστορία η εγκυμοσύνη όπως & η γέννηση! ΄
      Καλώς ήρθες επίσης απ΄το blogοσπιτικό μου, θα τα λέμε!


    35. Δίκιο έχεις γλυκιά μας Ζαχαρούλα, καιρό είχα να σας απαντήσω & πιθανότατα κάποιοι να ανησύχησαν. Όχι όμως, καλά πάνε όλα προς το παρόν, Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ κι εσένα πολύ-πολύ!!!
      Φιλάκια


    36. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    37. Τελευταία ενημέρωση 3 χρόνια μετά (Ιανουάριος 2012) για όσους δεν με διαβάζουν τακτικά αλλά βρήκαν αυτό το post μου από μηχανές αναζήτησης:
      Αποκτήσαμε & 2η υγιέστατη, πανέμορφη κορούλα!!!!!!!


    38. beetle Says:

      Καλημέρα
      Μόλις σε διάβασα εγώ κ σε ευχαριστω πολυ για το όμορφο σου θέμα! Να χαιρεσαι τα παιδακια σου!!!
      Είχα παλινδρομη πριν δυο μέρες...ήμουν 9 εβομαδων(κυηση) κ είχα ένα όμορφο μωρακι...! Πρώτη μου εγκυμοσύνη κ η χαρα έγινε πόνος! Φιλικό άρχισα να παίρνω στη δεύτερη βδομάδα κυησεως ένα χαπακι των 5 mg κ μάλιστα απο σένα έμαθα ότι πρεπει να το παίρνω νηστικη. Εχω αιματοκριτη 34 χαμηλό σίδηρο κ δε ξέρω για το φυλλικο μου. Τώρα συνεχίζω το φυλλικο κ θα ρωτήσω για να παίρνω πιο πολλα mg.
      Κ εγω δεν αμφισβητώ τους γιατρούς αλλα ένας άνθρωπος σα κ σένα που έχει περάσει τόσα σίγουρα έχει μαθει πολλα!
      Σ´ευχαριστω μέσα απ τη καρδια μου νασε εχει ο Θεός καλα εσενα κ την οικογένεια σου!!!!!


    39. Αγαπητή φίλη Beetle, καταλαβαίνω τη στεναχώρια σου. Τί να πω; Φυσικά ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να καταλάβω γιατί οι γυναικολόγοι δε μας δίνουν την απλή συμβουλή για λήψη φυλικού οξέως ακόμη κι όταν το ξέρουν & μάλιστα εφόσον δεν κάνει ούτως ή άλλως κανένα κακό παρά μόνο καλό... Ο δικός μου (βέβαια πλέον τον έχω αλλάξει) παρότι ήξερε καλά όλο το ιστορικό μου & σε μένα την ίδια παραδεχόταν πως το φυλικό οξύ με βοήθησε απίστευτα, ΣΕ ΚΟΠΕΛΕΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΩΝ ΚΥΗΣΕΩΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΛΕΓΕ...! Το πιστεύεις;;;;
      Από αυτό βέβαια κατάλαβα πως κάτι πολύ περίεργο πρέπει να συμβαίνει! Για κάποιο ανεξήγητο λόγο οι γυναικολόγοι επιθυμούν να κάνουν οι πελάτισσές τους παλίνδρομες... Φρίκη θα μου πεις, όμως ίσως συμβαίνει το εξής: Θα μπορούσαν πχ να έστελναν τα πεθαμένα μας έμβρυα για πώληση σε τράπεζες βλαστοκυττάρων! Γιατί μετά από κάνα-δυό παλίνδρομες ο γυναικολόγος σου συνιστά να σου κάνει απόξεση ακόμη κι αν δεν είναι απαραίτητο από το νεαρό της κύησης δήθεν για να ελέγξει το νεκρό έμβρυο για χρωμοσωμιακές ανωμαλίες. Από κοπέλες που πέρασαν την ίδια φρίκη & το διασταύρωσα η απάντηση είναι σχεδόν πάντοτε η ίδια...
      Τέλος πάντων, φυσικά δεν μπορώ να είμαι βέβαιη γι΄αυτό, έτσι δεν μπορώ να κατηγορήσω με σιγουριά κανέναν. Πάντως επειδή όπως λέει κι ένα σοφό ρητό "τίποτε δε μένει κρυφό κάτω απ΄τον ήλιο" κάποια μέρα θα βγουν όλα στο φως!
      Εύχομαι ως τότε να μάθουν όσο περισσότερες γυναίκες γίνεται για το θαυματουργό για την περίπτωσή μας φυλικό οξύ & να μη βασανίζονται πολλές φορές από τη φρίκη των παλίνδρομων!
      Πάντως εσύ να είσαι αισιόδοξη & σίγουρη πως τίποτε από ό,τι έγραψα δεν είναι ψέμα! Σου εύχομαι & πιστεύω πως την επόμενη φορά κι εφόσον λαμβάνεις προληπτικά για λίγους μήνες το σκεύασμα θα αποκτήσεις κι εσύ ένα -τουλάχιστον, ή όσα επιθυμείς- υγιέστατα μωράκια!!!
      Επίσης, να σου ζητήσω συγνώμη για την καθυστέρηση, δεν μπαίνω πια στον blogger. Δες ωστόσο το σημερινό μου ποστ, θα βρεις τη δ/νσή μου στο facebook.
      Με φιλική αγάπη,
      Μαρία.