ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ










ΖΥΜΩΣΑ!
Και χωριάτικο & ολικής αλέσεως ψωμί μάλιστα! Κι έγιναν ΥΠΕΡΟΧΑ!!!
Όχι, δεν είμαι μαζοχίστρια... Αγαπώ πολύ την οικογένειά μου βέβαια, αλλά αγαπώ & τα χεράκια μου κι επειδή δεν μου αρέσει να τα ταλαιπωρώ (το είχα κάνει 2-3 φορές & ήταν ...πίκρα), θέλω όμως να προσφέρω στους αγαπημένους μου ζεστό, μυρωδάτο, αχνιστό, καθαρό ψωμάκι, ΑΓΟΡΑΣΑ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗ! Aυτόν της φωτογραφίας. Όχι, δεν είναι πανάκριβος (60ευρουδάκια) ωστόσο είναι πραγματικά εκπληκτικό μηχάνημα!!!
Ρίχνεις απλά μέσα στη φόρμα του τα υλικά της συνταγής, τον προγραμματίζεις (αν θέλεις να έχει σκουρόχρωμη κόρα, αν θέλεις να ξεκινήσει το ζύμωμα κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή μέσα στις επόμενες 23 ώρες), εσύ πας τη βόλτα σου / στη δουλειά σου/ μανικιουρίστα σου κι ο αρτ/στής κάνει κυριολεκτικά το θαύμα του! Μόνος του ζυμώνει, φουσκώνει, ματαξαναζυμώνει, ψήνει & κρατά & ζεστό το καρβέλι ή το κέικ σου! Επιπλέον επιστρέφοντας στο σπίτι, μοσχοβολά από την είσοδο! Συν του ότι φτιάχνει & ζύμη πίτσας, τσουρέκι, ακόμη & μαρμελάδες!!! Εxtra "συν" το ότι δεν έχεις χίλια-δυό κουζινικά μαραφέτια μετά για πλύσιμο παρά μόνο τον κάδο του παρασκευαστή & τις κούπες-κουτάλες-μεζούρες πάλι του παρασκευαστή που όμως όλα μπαίνουν πλυντήριο (αν & τον κάδο καλύτερα πλύντε τον με το σφουγγάρι για να κρατήσει περισσότερο η αντικολλητική επίστρωση) ! Α, αυτή τη φορά η net shopping therapy που έκανα άξιζε με χίλια! Σας συνιστώ την αγορά αρτ/στή ανεπιφύλακτα: για να τρώτε έτσι πολύ πιό υγιεινά, πιό καθαρά, ψωμάκι χωρίς χρωστικές, συντηρητικά(από κατεψυγμένες ζύμες), χωρίς πρόσθετα! Kαι φυσικά, αν θέλεις, (σήμερα που υπάρχουν παντού ανάλογα καταστήματα) φροντίζεις & τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις (βασικά το/α αλεύρι/α) να είναι & βιολογικά!
Ο άντρας μου, η κόρη μου, ο πεθερός μου & η πεθερά μου (όχι, δε μένουμε μαζί, δίπλα μένουμε) λάτρεψαν το ψωμί "μου"! Στο οποίο εγώ το μόνο που έκανα ήταν να ακολουθήσω τη συνταγή στο χωριάτικο & να αυτοσχεδιάσω στο "μαύρο"! Πέταξα βέβαια -για να είμαι απολύτως ειλικρινής ένα καρβέλι του ενός κιλού ψωμί ολικής αλέσεως (το είχα κάνει πολύ αλμυρό & ούτε είχε φουσκώσει), αλλά πώς θα μάθαινα; Αφού συνταγή για μαύρο δεν είχα, από το νετ κατέβασα μία η οποία βγήκε αποτυχία. Αλλά κι αυτό σε καλό μου βγήκε γιατί μετά πείσμωσα, κατέβασα κι άλλες, αλλά βασικά αυτοσχεδίασα & το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά αξιολογότατο!!! Σας παραθέτω μάλιστα & τη ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ για να τη φτιάξετε & να με ...μακαρίζετε. Σας την κάνω δώρο για τα γενέθλιά μου που πέρασαν προ λίγων ημερών (έκλεισα τα 37! Ε, και; Πάμε για άλλα 37 ακόμη ομορφότερα!) θα είναι πολύ καλύτερο κι από άρτο της εκκλησίας, ειλικρινά! Φτιάξτε το!
Ψωμί ολικής αλέσεως:
Υλικά για κάδο αρτ/στή μεγάλο, του κιλού (κάποια μοντέλα έχουν 2 μικρούς):
350ml χλιαρό νερό
½ κούπα λάδι
½ κούπα γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ. φυτίνη
1 ½ κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως
½ κούπα αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα καλαμποκάλευρο
1 κ.σ.* κανέλα
1 κ.γ.* γαρίφαλλο
1 κ.σ. σκόνη κακάο
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.σ. κύμινο
1/2 κούπα σουσάμι μαύρο
½ κούπα σουσάμι λευκό
1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι

* κ.σ. = κουταλιά σούπας &
* κ.γ. = κουταλιά του γλυκού

Απολαύστε το μαζί με αγαπημένα σας πρόσωπα!
Γλυκά φιλιά,
Μαρία.
Ετικέτες | edit post
3 Responses
  1. An-Lu Says:

    Μμμμμμ!!!! Μέχρι το Μπακού έφτασε το άρωμά του! Να σαι καλά!


  2. Και πού να δεις το κέικ μου πώς ευωδιάζει γοργονίτσα μας! Το περιέχυσα δε & με γλάσο σοκολάτας κι έγινε ...κόλαση!
    Πολλά φιλιά εκεί στα ξένα


  3. maika Says:

    ε,ρε νοστιμιές!!! στην καλύτερη στιγμή ήρθα!!! μοσχοβόλησε ψωμάκι!!
    είναι λίγες μέρες τώρα που σκέφτομαι κι εγώ να πάρω έναν αρτοπαρασκευαστή αλλά δεν έχω ψάξει γιατί έχω μείνει με την εντύπωση πως είναι ακριβός!

    Πολύ μου λείπουν οι παλιές μας κουβέντες!! Αλλά ακόμα δε μπορώ. Δυστυχώς! Όμως πάντως αν κάποια στιγμή έρθω στη Ρόδο σίγουρα θα σε αναζητήσω!!
    πολλλλλααααα φιλιά
    ;)