ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ
Στο φως μέρος της περιουσίας του ...μακαριστού Χριστόδουλου...

Kανονικά σήμερα ήθελα να γράψω τη συνέχεια του προηγούμενου post μου, ωστόσο μια που δεν έχω πάει ακόμη σε γιατρό & άρα δεν έχω ακόμη εξελίξεις να σας πω, αποφάσισα να γράψω για κάτι που έμαθα σήμερα & μου έκανε πραγματικά ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ εντύπωση…

« Ξεσφράγισαν το σφραγισμένο ιδιαίτερο δωμάτιο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Παλαιό Ψυχικό και βρήκαν πάρα πολλά αντικείμενα μεγάλης χρηματικής αξίας.
Τα κατέγραψε επιτροπή την οποία αποτελούσαν δικαστικές αρχές, ο διευθυντής της αστυνομίας, ο εκπρόσωπος της εφορίας, ένας συμβολαιογράφος, ο αρχιερατικός επίτροπος Θωμάς Χρυσικός, ο πρώην αρχιερατικός επίτροπος Θωμάς Συνοδινός, ο γνωστός Βρεσθένης Θεόκλητος Κουμαριανός, και δύο διάκονοι του Χριστόδουλου.
Τα πράγματα που καταγράφηκαν βρίσκονταν τόσο στο ιδιαίτερο δωμάτιο του Χριστόδουλου όσο και στα βεστιάριά του(= ιματιοθήκες) και στο υπόλοιπο ανάκτορό του.
Μόνο τα μικροαντικείμενα τρεχούσης χρήσεως του δωματίου του ξεπερνούν σε αξία το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά από τα καταγραμμένα.
• 600 ζεύγη χρυσά ή αργυρά μανικετόκουμπα.
• Απ’ αυτά τα 140 ζευγάρια έχουν διαμάντια και μερικά έχουν ζαφείρια.
• Πάνω από 100 πολύτιμα χρυσά και αργυρά στυλό και πέννες ανεκτίμητης αξίας.
• Πάρα πολλοί χρυσοί και αργυροί σταυροί ευλογίας με πολύτιμα πετράδια. Πολλές αρχαίες εικόνες.
• 30.000 ευρώ και 9 χρυσές λίρες σε φάκελο για τον π. Θωμά Συνοδινό.
• Ένας μεγάλος πολυτιμότατος πολυέλαιος Baccarat αξίας 50.000.ευρώ η ανώτερη φίρμα στον κόσμο.
• Καναπέδες και πολυθρόνες του σαλονιού, των γραφείων και των δωματίων από τις δυό ακριβότερες φίρμες του κόσμου Versace και Armani.
• Μεταξωτές κουρτίνες πολυτιμότατες από τις καλλίτερες φίρμες στον κόσμο σε όλο το ανάκτορο.
• Εκατοντάδες λευκά πουκάμισα, τα περισσότερα μεταξωτά.
• Εκατοντάδες μαύρα παντελόνια πανάκριβα.
• Εκατοντάδες ζεύγη παπουτσιών όλα από τις δυο ακριβότερες φίρμες του κόσμου Sebago και Church’ s, απ’ αυτά που φορούν μόνο οι Άγγλοι πρίγκιπες, λόρδοι και άλλοι αριστοκράτες. Ο Χριστόδουλος φορούσε μόνο τέτοια παπούτσια, που το κάθε ζεύγος τιμάται πάνω από 1.000 χίλια ευρώ (Όταν ανατράπηκε ο δικτάτωρ των Φιλιππίνων Μάρκος, βρέθηκε ότι η γυναίκα του είχε 80 ζεύγη παπουτσιών, ακριβά βέβαια αλλά συνηθισμένα).
• Τρεις δεκάδες σετ με καθημερινά δεσποτικά άμφια.
• 50 επίσημες και μεγαλοπρεπείς αρχιερατικές στολές αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ η κάθε μία.
• 12 στέμματα ( μίτρες ) από χρυσό και πολύτιμους λίθους αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ το καθένα. Κυρίως έχουν διαμάντια.
• 100 εγκόλπια χρυσά και γεμάτα πολύτιμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ζαφείρια, αξίας 100.000 ευρώ το καθένα.
• 200 εγκόλπιοι σταυροί ίσης αξίας και παρόμοιας διακοσμήσεως ο καθένας.
• 25 ποιμαντορικές ράβδοι (πατερίτσες) χρυσές και αργυρές και ελεφάντινες (φιλντισένιες) γεμάτες πολύτιμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ρουμπίνια, αξίας κατά μέσον όρο 100.000 ευρώ η κάθε μία.
• 40 απλές αργυρές ράβδοι (βακτηρίες, μπαστούνια) με ημιπολύτιμους λίθους, αξίας 20.000 ευρώ η κάθε μία.
• Δύο υπερπολύτιμα δισκοπότηρα χρυσά, σκαλιστά έργα τέχνης, με πολύτιμους λίθους, δώρα το ένα του Βαρθολομαίου και το άλλο του πάπα Ρώμης Βενεδίκτου.
• Δεκάδες χρυσά και αργυρά κηροπήγια (δικηροτρίκηρα).
• Δεκάδες χρυσά και αργυρά επιτραπέζια κηροπήγια με πολύτιμους λίθους.
• Πολλές δεκάδες αργυροί δίσκοι σερβιρίσματος και κεράσματος.
• Δεκάδες αργυρές φρουτιέρες.
• Εκατοντάδες δωδεκάδων ποτήρια αργυρά και κρυστάλλινα υψηλής αξίας.
• Εκατοντάδες πανάκριβα αργυρά κρυστάλλινα και πορσελάνινα σερβίτσια ανυπολόγιστης αξίας.
• Εκατοντάδες δωδεκάδες πανάκριβα χρυσά και αργυρά κουταλομαχαιροπήρουνα φίρμας Christofle, που είναι η ακριβότερη στον κόσμο.
• Εκατοντάδες πορσελάνινες δωδεκάδες πιάτων.
• Εκατοντάδες πορσελάνινες και αργυρές πιατέλες. Βαρύτιμες μεταξωτές κουρτίνες σε όλο το ανάκτορο.
• Εκατοντάδες ζεύγη μεταξωτές πιτζάμες.
• Δεκάδες μεταξωτές κλινοστρωμνές και μαξιλάρια.
• Τέσσερις ζωγραφικοί πίνακες αμύθητης αξίας που ανήκουν στο Μουσείο Μπενάκη και τους νοίκιαζε με μηνιαίο μίσθωμα που του καθενός η αξία είναι όσο τα μηνιαία μισθώματα τριών μεγάλων και πολυτελών ρετιρέ.
• Έξι γκραβούρες με πανάκριβο μηνιαίο μίσθωμα από το ίδιο Μουσείο.
• Πάρα πολλά και πανάκριβα έπιπλα από πολύτιμα ξύλα υφάσματα μέταλλα και γυαλιά, φτιαγμένα από τις 4 μεγαλύτερες και ακριβότερες φίρμες στον κόσμο.
• Τα αρχιτεκτονικά σχέδια για δύο βίλες-ανάκτορα του Χριστοδούλου, για να ξεκουράζεται, που θα κτίζονταν σε τεράστια οικόπεδά του πανύψηλης αξίας, ένα στην Ερμιονίδα και ένα στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο σε πανέμορφες τοποθεσίες.
• Ένα τεράστιο ποσό (πολλά εκατομμύρια ευρώ), για να κτιστεί ειδικό μουσείο με την επωνυμία «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος», για να φυλάγονται και να εκτίθενται εκεί σε κοινή θέα οι στολές, οι μίτρες, οι πατερίτσες, και όλα τα λειτουργικά και μη λειτουργικά κοσμήματα και σκεύη του Χριστόδουλου στους αιώνες των αιώνων, μαζί και με τα έξοδα συντηρήσεως τόσο του μουσείου όσο και των εκθεμάτων, και με τους μισθούς των υπαλλήλων του μουσείου…
Πηγή: i-rm.blogspot.com (Από το περιοδικό ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ μηνός Σεπτεμβρίου 2008)
Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο, αναδημοσιεύεται με επιφύλαξη, καθώς ελέγχεται για το αληθές του περιεχομένου του, αν και επισήμως δεν φαίνεται να έχουν διαψευστεί τα οικονομικά στοιχεία που παρατίθενται. »


Δική μου πηγή υπήρξε το: http://www.pare-dose.net/blog/?p=371

Μετά από αυτό θέλω να πω & να γράψω άπειρα πράγματα καθώς με κατακλύζει η οργή… Αλλά επειδή εγώ νιώθω πραγματικά χριστιανή (σε πείσμα όλων σχεδόν των παπάδων που προσπαθούν να μας διώξουν με κάθε τρόπο μακριά από τη χριστιανοσύνη προκαλώντας την αηδία μας), θα αρκεστώ μονάχα σε ένα μεγάλο «ΚΡΙΜΑ»! Ο δούλος του Χριστού (=Χριστό-δουλος) αποδείχτηκε μόνο δούλος του πλούτου… Την ίδια στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι γύρω του δεν είχαν να φάνε… Ούτε που μπορώ να φανταστώ πως θα νιώθουν σήμερα μαθαίνοντας τα παραπάνω όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι, τα σκυφτά γεροντάκια που ενώ πραγματικά δεν έχουν να φάνε, όλη τους τη ζωή στερούνται για να πηγαίνουν ανελιπώς τις Κυριακές στην εκκλησία & να ρίχνουν πραγματικά "από το υστέρημά τους" στα παγκάρια... Κι από την άλλη, δεν μπορώ να μην πω το τετριμμένο: πόσα από αυτά τα αμύθητα πραγματικά πλούτη πήρε μαζί του;;;
Εύχομαι πραγματικά όλα τα παραπάνω να είναι ψευδή, φοβάμαι όμως πως δεν είναι!

* Από τη σύγχυση & το θυμό παρέλειψα να ευχηθώ σε όλους/ες όσους γιορτάζουν σήμερα. ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ!!!
14 Responses
  1. Side21 Says:

    Η πρώτη σκέψη μου ...
    Δε χρειάστηκε δεύτερη !!!
    Πόσα παιδάκια σ' όλο τον κόσμο
    που κινδυνεύουν απ' την πείνα
    αλλά κι από αρρώστιες θα σώνονταν
    άν μέρος απ' τα παραπάνω αντικείμενα
    εκποιούνταν για τη βοήθειά τους ...
    Ο κάθε πραγματικός δούλος του Χριστού
    αυτό δεν θά 'πρεπε να κάνει ;;;


  2. Αληθινά, είναι να εξοργίζεται κανείς με όλα αυτά. Στο Μακαριστό πήγαινα τους παραολύμπιονίκες μου, μετά από κάθε επιτυχία τους σε αγώνες... Ξέρω αρκετά πράγματα για εκείνον, αλλά...Θεός σ΄χωρέστον...
    Σ.: Ο Γιώργος Μαρίνος τον φώναζε "ΑΛίκη" της εκκλησίας.
    vloutis.wordpress.com
    vloutis.blogspot.com


  3. spy Says:

    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΗΛΙΑΤΙΔΑ!!!!


  4. maika Says:

    να πω και κάτι άλλο...
    Τα χωριά που κάηκαν στις μεγάλες περσινές φωτιές , λεφτά για να χτίζουν εκκλησίες έβρισκαν... Λεφτά για ασθενοφόρα,δεξαμενές νερού ή ό,τι άλλο θα ήταν χρήσιμο για την ασφάλειά τους δεν θα έβρισκαν όμως ποτέ...(διότι όταν το κράτος σε έχει χεσμένο και συγγνώμη για τη λέξη,δε φτιάχνεις εκκλησίες... άλλα προσπαθείς να φτιάξεις...)
    Δεν είναι μόνο ο πλούτος του Χριστόδουλου παράλογος...όλα όσα αφορούν τα της εκκλησίας παράλογα και προκλητικά..είναι!
    Αν δεις και τη νέα εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα...θα πάθεις πλάκα απο το μέγεθός της και τον πλούτο της...
    ... Σα βρισιά στα μούτρα των φτωχών και αδύναμων όλου του πλανήτη είναι...!!
    :0(


  5. και ομως παρολα αυτα οι εκκλησιες ειναι γεματες και ο κοσμος εξακουλουθει να τα ακουμπαει


  6. Και μη χειρότερα. Θα συμφωνήσω με το πρώτο σχόλιο του/της side 21.
    Δεν θα γράψω άλλο γιατί θα δείξω άσχημο χαρακτήρα και δεν το θέλω (είσαι κι έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να συγχίζεσαι...)
    Μπλέ Καληνύχτα


  7. faraona Says:

    Αμ τι ?
    Αμφιβαλλει κανεις οτι η αποψεις του συγχωρεμενου για τον Χριστινισμο ηταν οτι οι κρατουντες τα σκηπτρα της Εκκλησιας ειναι οι Βασιλιαδες της?Κι οτι βεβαιως βεβαιως αφου το φως το Χριστιανισμου πρεπει να λαμπει στα περατα της γης ο αρχηγος του επι της γης χρειαζεται μπακαρα πολυελαιους για να λαμπυριζει καλυτεροτερα?
    Γνωστοτατα ολα αυτα.
    Να σου πω κι αλλο κουφο?
    Οι κουρτινες του φτωχικου του στοιχισαν οσο στοιχιζει ενα μικρο νοσοκομειο.Αυτο διασταυρωμενο.
    Ο εσταυρωμενος ομως παντα απο κατω ο λαουτζικος και οι τσατσαδες που τρέχανε σαν τις τρελλες να παρουν την ευλογια του αγιου ανθρωπου ε?
    Αλλα μυαλο?
    Κουκουτσι.
    Ουτε καν κουκουτσι.

    νασαι καλα
    και να προσεχεις το μωρακι


  8. suncitizen Says:

    Προσωπικά πιστεύω ότι αυτά όλα ήρθαν στο Χριστόδουλο απο δώρα.
    Το θέμα όμως είναι άλλο.
    Έχει στρεβλωθεί η κουλτούρα της εκκλησίας. Ο Χριστός καταδίκασε τον πλούτο ως αρχή του τέλους της πνευματικότητας. Απλα να αναφέρω ότι έλεγε την Παραβολή του άφρωνος πλουσίου, του πλουσίου και του Λαζάρου, το περιστατικό με το ΄νέο νομικό που ήθελε να τον ακολουθήσει και του είπε να μοιράσει τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και ο νέος έφυγε γιατι δεν μπορούσε να το κάνει, αυτό που είπε ότι ευκολότερα θα περάσει καμήλα απο τρύπα βελόνας παρά πλούσιος στη βασιλεία του Θεού και τόσα άλλα!
    Η εκκλησία όμως σήμερα λέει ότι ο πλούτος είναι "τάλαντο"! δηλαδή χάρισμα! Και ο πλούσιος είναι διαχειριστής! Πρέπει να κάνει καλή χρήση. Κανένας πνευματικός δε θα πει πια ότι για να σωθείς πρέπει να μοιράσεις τα υπάρχοντά σου. Επίσης, στις πρωτοχριστιανικές κοινότητες τα είχαν όλα κοινά. Οι πράξεις τον Αποστόλων αναφέρουν, μάλιστα, ότι κάποιος που πήγε να κρύψει ένα οικόπεδο, όταν τον ρώτησαν οι Απόστολοι αν έχει κρατήσει κάτι και αρνήθηκε, έπεσε νεκρός από το Πνεύμα του Θεού!
    Έτσι ήταν η εκκλησία! Όμως η κουλτούρα της άλλαξε!
    Και σήμερα μέσα στην ίδια ενορία, στο ίδιο εκκλησίασμα, υπάρχουν πλούσια μέλη που ζούν μέσα στη χλιδή και τα περιττά, αλλά και μέλη που δεν έχουν να φάνε, χωρίς κανείς να χολοσκάει!
    Μην επιτίθεστε λοιπόν συγκεκριμένα σε ένα, αλλά στην κουλοτούρα της εκκλησίας! Σε μια κουλτούρα που την έχουμε όλοι μας και μας βολεύει. Είναι εύκολο να αποδειχθείς κακός χριστιανός επειδή έφαγες κρέας τη Μεγάλη Εβδομάδα, ή έκανες σεξ χτές το βράδυ, αλλά δύσκολο σήμερα πια να αποδειχθείς κακός χριστιανός επειδή λατρεύεις το χρήμα και σ αυτό ελπίζεις και γι αυτό αγωνίζεσαι...


  9. suncitizen Says:

    Προσωπικά πιστεύω ότι αυτά όλα ήρθαν στο Χριστόδουλο απο δώρα.
    Το θέμα όμως είναι άλλο.
    Έχει στρεβλωθεί η κουλτούρα της εκκλησίας. Ο Χριστός καταδίκασε τον πλούτο ως αρχή του τέλους της πνευματικότητας. Απλα να αναφέρω ότι έλεγε την Παραβολή του άφρωνος πλουσίου, του πλουσίου και του Λαζάρου, το περιστατικό με το ΄νέο νομικό που ήθελε να τον ακολουθήσει και του είπε να μοιράσει τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και ο νέος έφυγε γιατι δεν μπορούσε να το κάνει, αυτό που είπε ότι ευκολότερα θα περάσει καμήλα απο τρύπα βελόνας παρά πλούσιος στη βασιλεία του Θεού και τόσα άλλα!
    Η εκκλησία όμως σήμερα λέει ότι ο πλούτος είναι "τάλαντο"! δηλαδή χάρισμα! Και ο πλούσιος είναι διαχειριστής! Πρέπει να κάνει καλή χρήση. Κανένας πνευματικός δε θα πει πια ότι για να σωθείς πρέπει να μοιράσεις τα υπάρχοντά σου. Επίσης, στις πρωτοχριστιανικές κοινότητες τα είχαν όλα κοινά. Οι πράξεις τον Αποστόλων αναφέρουν, μάλιστα, ότι κάποιος που πήγε να κρύψει ένα οικόπεδο, όταν τον ρώτησαν οι Απόστολοι αν έχει κρατήσει κάτι και αρνήθηκε, έπεσε νεκρός από το Πνεύμα του Θεού!
    Έτσι ήταν η εκκλησία! Όμως η κουλτούρα της άλλαξε!
    Και σήμερα μέσα στην ίδια ενορία, στο ίδιο εκκλησίασμα, υπάρχουν πλούσια μέλη που ζούν μέσα στη χλιδή και τα περιττά, αλλά και μέλη που δεν έχουν να φάνε, χωρίς κανείς να χολοσκάει!
    Μην επιτίθεστε λοιπόν συγκεκριμένα σε ένα, αλλά στην κουλοτούρα της εκκλησίας! Σε μια κουλτούρα που την έχουμε όλοι μας και μας βολεύει. Είναι εύκολο να αποδειχθείς κακός χριστιανός επειδή έφαγες κρέας τη Μεγάλη Εβδομάδα, ή έκανες σεξ χτές το βράδυ, αλλά δύσκολο σήμερα πια να αποδειχθείς κακός χριστιανός επειδή λατρεύεις το χρήμα και σ αυτό ελπίζεις και γι αυτό αγωνίζεσαι...


  10. Μήπως βρήκανε και μεταξωτά σάβανα με τσέπες, ή τα είχε παραγγείλει και δεν τα πρόλαβε;


  11. ΘAYMA XPIΣTIANOI . O ΘEOΣ EMΦANIΣE AYTOYΣ TOYΣ ΘHΣAYPOYΣ ΩΣ EK ΘAYMATOΣ . ΩΣ EK TOYTOY ,ANOIKOYN ΔIKAIΩMATIKA ΣTHN AΞIOΣEBAΣTH EKKΛHΣIAN MAΣ BEBAIΩΣ BEBAIΩΣ. AΣ ΨAΛΛOMEN OΛOI ME ΔAKPYA EIT TOYΣ OΦΘAΛMOYΣ MAΣ ΔIA TO NEON TOYTO ΘAYMA KAI AΣ AΛΛAΛAΞOMEN . AΛΛAΛA TA XEIΛH TON AΣEBΩN TΩN MH ΠPOΣKHNOYNTΩN THN EIKONA ΣOY THN ΣEΠTHHHHHHHH.
    AMHN


  12. Νικηφόρε, Faraona, Suncitizen & Τρελλέ του χωριού KAΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ στο blog-όσπιτό μου!
    Σας ευχαριστώ όλους φίλοι μου για τα σχόλιά σας. Συμφωνώ κι εγώ πως είναι ελεεινή η όλη κατάσταση πια στην εκκλησία της Ελλάδος, είναι απαράδεκτη, αηδιαστική... Ό,τι κι αν πούμε θα έχουμε δίκιο, όσο κι αν τους βρίσουμε θα τους αξίζει! Το θέμα βέβαια είναι πως εάν βρίσουμε το ιερατείο, είναι σα να βρίζουμε κι όλο τον αγνό, αφελή ή ρομαντικό κοσμάκη που πηγαίνει ακόμη στις εκκλησίες, γι΄αυτό θα κρατήσω τα προσχήματα & δε θα αφήσω τον εαυτό μου να εκφράσει αυτά που πραγματικά σκέπτεται γι΄αυτούς τους τρομοκράτες-υποκριτές-εκμεταλλευτές...
    Προσωπικά πιστεύω στην ορθόδοξη θρησκεία (κι έχω & αδιαμφισβήτητα βιώματα
    που μου απέδειξαν την αλήθεια της), αλλά με ένα εντελώς δικό μου τρόπο! Πράττω αυτό που μου υπαγορεύει η λογική μου σε συνάρτηση με τη συνείδησή μου, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες υπερβολές που "διδάσκουν" οι παπάδες (τις ξέρουμε λίγο-πολύ όλοι μας κι ας μην πηγαίνουμε πια στην εκκλησία) κάνω πως δεν ακούω! Για μένα δεν υπάρχει καν η φράση "καλός χριστιανός" μια που πιστεύω πως ο Κύριος δε θα ανέφερε ποτέ μια τέτοια φράση, υπάρχει μόνο η άλλη, πιό μεστή & ουσιώδης, η "καλός άνθρωπος"...! Κατά τα άλλα, εύχομαι να υπάρχουν ακόμη κάποιοι σωστοί, αληθινοί παπάδες & παρακαλάω απλά να εκσυγχρονίσουν επιτέλους κάποτε τις διδαχές της χριστιανοσύνης σε πιό ανθρωποκεντρικές & λιγότερο σκοταδιστικές!
    Συγχωρείστε με που δεν απαντώ στον καθένα σας προσωπικά, νομίζω όμως πως διαβάζοντας τα παραπάνω θα με κατανοήσατε. Να είστε καλά. Σας φιλώ


  13. stardust30 Says:

    Θα μου επιτραπεί να κάνω τον "συνήγορο του διαβόλου" και να σας πω πως από την έρευνα που έχω κάνει (γιατί το έχω δει το θέμα εδώ και καιρό και ΔΕΝ το ανάρτησα) ΔΕΝ έχω απτές αποδείξεις πως αυτό το άρθρο υπήρξε αληθινό.
    Μάλιστα το έστειλα σε φίλους μπλόγκερ οι οποίοι το ανήρτησαν (λάθος κατά τη γνώμη μου) κατ'ευθείαν χωρίς να ενδιαφερθούν για την αλήθεια.
    Σε επικοινωνία μου με τον "συγγραφέα" του (που όποιος θέλει το όνομά του μπορεί να το ψάξει ή να μου στείλει e-mail, το γράφω σε εισαγωγικά γιατί δεν ξέρω αν όντως είναι αυτός) μου είπε πως είναι αυθεντικό το άρθρο.
    Όμως δεν είδα κανένα εκτυπωμένο άρθρο(ούτε σκαναρισμένο σε καμία ιστοσελίδα) και αυτό με προβληματίζει.
    Είναι λογικό πως θα είχε τρελή περιουσία (αν και πολλά από αυτά είναι δώρα υψηλών προσώπων) και για αυτό δεν φταίει ο ίδιος αλλά οι πιστοί που δίνουν χρήματα (δήθεν για εράνους) και το κράτος που δεν φορολογεί την εκκλησία (γιατί θα χάσει από τις ψήφους των πιστών).
    Υπάρχουν βέβαια και πολλές υπερβολές σε αυτό το κείμενο (όπως τα εκατομμύρια για το μουσείο) που για μένα φανερώνουν αντιπάθεια και όχι την αληθινή όψη της περιουσίας του.
    Ούτε εγώ συμπαθούσα τον Χριστόδουλο όμως τώρα ό,τι και να ειπωθεί εναντίον του είναι πλέον αργά.. Εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει..
    Το μόνο αληθινό νόημα για μένα είναι να μοιράζεσαι την αγάπη σου με τους συνανθρώπους σου- τα χρήματα ουδέποτε έδωσαν λύσεις σε όλα τα προβλήματα - άλλωστε με πόσα χρήματα αγοράζεις μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο, ένα χάδι;
    Αυτό μας λείπει φίλοι μου και όχι το χρήμα..
    Και στο τέλος της ζωής του είδατε πως όλοι περίμεναν να απεβιώσει για να του πάρουν τη θέση - αυτό κι αν είναι κατάντια- να'χεις όλα τα λεφτά του κόσμου και να'σαι πραγματικά μόνος- θα θέλατε να σας συμβεί αυτό;
    Για μένα αν θέλετε την ταπεινή μου γνώμη να βοηθάτε την Oxfam και άλλες οργανώσεις που ασχολούνται με την φτώχεια παρά θρησκευτικές οργανώσεις.
    Συγνώμη για την φλυαρία..


  14. an i vasilia ton ouranos den einai kai edo stin gh...einai giati oi vasileis tou ouranou ginane dimosioi ipaloiloi....kai an eseis mou dixete ton kapno..planaste...
    nero ore gia na svisi i fotia kanenas sas den dini....