ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ


Συμπέρασμα;

"...Τα παιδιά είναι κοινωνικό ζήτημα υψίστης σημασίας, συμφωνώ.... Θα μιλήσουμε για τα παιδιά αργότερα. Για την ώρα ας ασχοληθούμε με τα κέρατα. Oμολογώ πως το κέρατο είναι η αδυναμία μου. Είναι μια έκφραση πολύ άσχημη, έκφραση ουσάρων, πολύ αγαπητή στον Πούσκιν. Το λεξικό του μέλλοντος όμως θα τη διαγράψει. Τί είναι λοιπόν τα κέρατα; Ω, τί χονδροειδής πλάνη! Περί τίνων κεράτων πρόκειται; Και γιατί μιλάμε για κέρατα; Στην ελεύθερη ένωση δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Τα κέρατα είναι φυσική συνέπεια του γάμου. Είναι να πούμε, το μέσον, που επανορθώνει το λάθος του γάμου. Είναι μια διαμαρτυρία. Απ΄αυτή την άποψη δεν έχει τίποτα το ταπεινωτικό... Και αν τότε, -υπόθεση εντελώς παράλογη- παντρευόμουνα στ΄αλήθεια, θα ήμουνα πολύ ευτυχής να αποκτήσω τα τρισκαταραμένα κέρατά σας. Θα έλεγα στη γυναίκα μου: "Αγάπη μου, ως τώρα σ΄αγαπούσα μόνο, από δώ & πέρα όμως, θα σ΄εκτιμώ βαθύτατα γιατί μπόρεσες να υψώσεις φωνή διαμαρτυρίας! "
Γελάς; Γελάς γιατί δεν έχεις τη δύναμη να ξεπεράσεις τις προλήψεις. Καταλαβαίνω πολύ καλά που να με πάρει ο διάβολος, πόσο δυσάρεστο είναι να σε κερατώνει η γυναίκα σου στο νόμιμο γάμο, αλλά αυτό είναι μια αισχρή συνέπεια, ενός αισχρού δεσμού που εξευτελίζει & τον άντρα & τη γυναίκα. Όταν όμως τα κέρατα φυτρώνουν φανερά, όπως συμβαίνει στον ελεύθερο γάμο, παύουν να υπάρχουν πια, γίνονται ακατανόητα & δεν ονομάζονται πλέον κέρατα. Αντίθετα, μ΄αυτόν τον τρόπο, η γυναίκα δείχνει πόσο μας εκτιμάει γιατί δε στεκόμαστε εμπόδιο στην ευτυχία της & μας θεωρεί πολύ εξελιγμένους αφού δε θυμώνουμε καθόλου για τον καινούριο άντρα που βρήκε. Ο διάβολος να με πάρει, σκέφτομαι όμως καμμιά φορά, πως αν παντρευόμουνα, (ελεύθερα ή νόμιμα αδιάφορο), θα έφερνα εγώ ο ίδιος στη γυναίκα μου έναν εραστή, εφόσον θ΄αργούσε να τον βρει μόνη της! "Αγάπη μου, θα της έλεγα, σ΄αγαπώ βέβαια, αλλά θέλω να μ΄εκτιμάς κιόλας, επιμένω σ΄αυτό!"
Δεν έχω δίκιο;
................"

Από το συγκλονιστικό βιβλίο "Έγκλημα & Τιμωρία" του Φ. Ντοστογιέφσκυ, Κεφάλαιο Πρώτο του Πέμπτου Μέρους.

Δικές μου σκέψεις;
Τελικά τα ίδια θέματα ταλανίζουν ανέκαθεν τους ανθρώπους από τη στιγμή που οργανώθηκαν σε "πολιτισμένες" κοινωνίες!
H δική μου γνώμη για την περίπτωση της φίλης μου στο προηγούμενο post ;
Να μην πάρει καταρχήν βιαστικές αποφάσεις κι έπειτα να μην κάνει τίποτε που δε θα την αντιπροσωπεύει...
Εγώ πάντως επιμένω να πιστεύω πως ο έρωτας μπορεί να κρατήσει! Αρκεί να φροντίζουμε να τον τιμάμε όπως του αξίζει! Αρκεί να μην ξεχνάμε εμείς πρώτοι πως είμαστε ερωτευμένοι, αρκεί να μη θεωρούμε τον άνθρωπό μας δεδομένο. Και φυσικά να κάνουμε & καμμιά ...σκανταλιά, έτσι για να τον τσιγκλάμε λιγάκι!
UPDATE:
Απόψε είναι μια υπέροχα δροσερή βραδιά καλοκαιριού! Από κείνες που σε κάνουν να θέλεις να κάνεις σχεδόν τα πάντα, να ονειρευτείς, να ερωτευτείς, να ζήσεις! Ας ζήσουμε λοιπόν!
Φιλιά & ερωτευτείτε, ομορφαίνει η ζωή μας έτσι!
Ετικέτες | edit post
4 Responses
 1. An-Lu Says:

  Άσχημη εποχή...


 2. Nαι Γοργονίτσα μου, άσχημη αλλά όχι αδιόρθωτα, ευτυχώς!
  Φιλιά


 3. Fibi Says:

  Kαλημέρα κορίτσι, όλα διορθώνονται πάντα να ξέρεις.

  Πάντα γελαστή!!!!


 4. Heliotypon Says:

  Η "πίστη" στο γάμο ή στην όποια σχέση είναι έννοια που ανάγεται στο εγωκεντρικό και άκρως πρωτόγοννο συναίσθημα της ιδιοκτησίας ανθρώπου. Δεν συνάδει με τη λογική σκέψη και τη σύγχρονη εποχή. Κατάλοιπο άλλων εποχών είναι, που θα έπρεπε να είχε εξαληφθεί πλήρως από το λεξιλόγιό μας. Αν αγαπάς κάποιον/αν θέλεις να είναι ευτυχής. Κι αν στην ευτυχία του/της συνεισφέρει και η ερωτική ευωχία με άλλο άτομο (όπως συμβαίνει συχνότερα απ' όσο νομίζουν μερικοί/ές) θα πρέπει να μας ευχαριστεί η ιδέα και η εκπλήρωσή της. "Αγαπάμε", λέμε αλλά μπορούμε ακόμη και να σκοτώσουμε (σε ακραίες περιπτώσεις) αν τολμήσει το έτερον ήμισυ να διασκεδάσει με άλλο άτομο! Μήπως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τα κλασσικά και παραδοσιακά δεδομένα; 'Οπως όλα τα "δεδομένα"; Δείτε τους Swingers (στην πλειοψηφία τους) πόσο καλά περνάνε και πόσο πιο ήρεμες σχέσεις έχουν!